兩人年收入

$17000 x 13 x 2 = $442000

兩人年支出

食$50 x 2 x 365 x 2 = $73000

住 $0

行 $ 10 x 2 x 365 x 2 = $ 14600

衣 $200 x 12 x 2 = $ 4800

電話 $ 300 x 12 x 2 = $ 7200

其他 $ 1000 x 12 x 2 = $24000

家用 $2000 x 12 x 2 = $48000

總支出: $171600

未做PART TIME前年儲蓄: $270400

如做PART time

補習 $100 / hr

100 x 8 x 4 x 2 x 12 = $ 76800

支出又會多左, 最後額外收入: $70000

一年下來 $442000 – 171600 +70000 = $340400

兩年下來 $680800

3年下來 $1021200

$100 萬了~~~

講很容易, 做落你就知味……

儲錢, 100萬,